Kırıkkale’de kışlık salçalık hazırlıkları başladı

Kırıkkale’de sonbaharın kendini hissettirmesiyle birlikte kış hazırlıkları da başladı. Özellikle domates ve biberin en bol ve lezzetli olduğu Eylül ayının ortalarında, kentte geleneksel kışlık salça yapımı sürüyor.

  • Gündem
  • 19 Eylül 2025 10:30
  • Güncelleme : 19 Eylül 2025 10:30
Kırıkkale’de kışlık salçalık hazırlıkları başladı

GELENEĞE SAHİP ÇIKMASINI SAĞLIYOR

Vatandaşlar, pazar yerlerinde ve tarlalardan temin ettikleri domates ile kırmızı biberleri büyük kazanlarda kaynatıp odun ateşinde pişirerek salça hazırlıyor. Kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ev yapımı salça, hem yemeklerde hem de kahvaltılarda tercih ediliyor. Özellikle doğal yöntemlerle yapılan salçanın katkısız olması, vatandaşların bu geleneğe sahip çıkmasını sağlıyor.

UZUN SÜRE KARIŞTIRILARAK KIVAM ALIYOR

Salça yapımı, aile bireylerinin bir araya geldiği, imece usulüyle sürdürülen bir gelenek olarak da dikkat çekiyor. Sabah erken saatlerde başlanan hazırlıklar, gün boyu süren yoğun bir çalışma ile tamamlanıyor. Domates ve biberlerin yıkanıp doğranmasının ardından kaynatılan karışım, uzun süre karıştırılarak kıvam alıyor. Daha sonra güneşte veya ateş üzerinde kurutulan salça, kavanozlara ya da bidonlara doldurularak kışa hazır hale getiriliyor.

PAZAR ESNAFI DURUMDAN MEMNUN

Kırıkkale’de hemen her evde rastlanan salça hazırlıkları, aynı zamanda ailelerin kışlık yiyecek stoklarını güvence altına almasının yanı sıra kültürel bir mirasın da yaşatılması anlamını taşıyor. Kentteki pazarlarda ise salçalık domates ve biber satışlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Hasat öncesi pestisit denetimi
İlginizi Çekebilir

Hasat öncesi pestisit denetimi

TDP Genel Başkanı Sarıgül: “Statlarımıza siyasetin girmesini doğru bulmayız”
İlginizi Çekebilir

TDP Genel Başkanı Sarıgül: “Statlarımıza siyasetin girmesini doğru bulmayız”

Sağlık çalışanlarına hayati müdahale eğitimi
İlginizi Çekebilir

Sağlık çalışanlarına hayati müdahale eğitimi

YORUM EKLE

We'll never share your email with anyone else.

35497